Nové školské odbory organizujú cez víkend ustanovujúci snem

28.05.2012 Bratislava

Bratislava 28. mája (TASR)- Nové školské odbory (NŠO), ktoré ministerstvo vnútra zaevidovalo koncom minulého roka, organizujú v sobotu 2. júna v Nitre svoj ustanovujúci snem. Plánujú si zvoliť predsedníctvo, budú diskutovať o stanovách, o cieľoch odborov, ale aj o štrajku, ktorý je v programe snemu označený ako záležitosť strategického významu. TASR o tom informoval člen prípravného výboru odborov Ľudovít Sebelédi.

Vznik NŠO iniciovali nespokojní učitelia, ktorí stoja za petíciou Ako ďalej učiteľ? a vyzbierali pod ňu vyše 55.000 podpisov. Sklamalo ich, že školský odborový zväz nevyhlásil štrajk, hoci na to získal mandát po vlaňajšom proteste učiteľov. "Musíme konštatovať, že odborové organizácie zastupujúce školských zamestnancov a združené v Konfederácii odborových zväzov sú spoluzodpovedné svojím nedôrazným bojom za práva učiteľov za zlé sociálne postavenie a tým aj pokles prestíže celého učiteľského stavu," uviedol Sebelédi. Dodal, že učitelia majú dosť prázdnych sľubov, že raz dôjde k riešeniu zlého postavenia učiteľov. "Viac ako 20 rokov po Novembri, musí vzniknúť odborové združenie, ktoré je odhodlané nekompromisne bojovať za dlhodobo upierané práva učiteľov na dôstojné životné podmienky," podčiarkol. Sebelédi nechcel spresniť, koľko členov sa pridalo k NŠO.

Nové odbory vyzvali ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD), aby začal urýchlene plniť sľuby, ktoré dal učiteľom ako opozičný politik, a ktoré sú súčasťou programového vyhlásenia vlády.

Vo svojich stanovách NŠO deklarujú politickú nezávislosť. Ich cieľom je "chrániť a obhajovať oprávnené záujmy svojich členov, a to najmä v oblasti pracovných a životných podmienok, miezd, uskutočňovať odborové akcie vrátane použitia krajného riešenia - štrajku". Podľa stanov je predsedníctvo povinné vyhlásiť ostrý štrajk, ak ho odsúhlasí viac ako 50 percent všetkých zamestnancov školstva.
 

Vyberte región